Fyrtårnet på den vestlige kyst af øen Wolin – nord for den del af Świnoujście, der ligger på denne ø. – Billede af skuter56 fra Pixabay
Wolin, der ligger ved Østersøen som en del af den nordpolske kyststrækning, er den største ø, der i fuldt omfang ligger inden for Polens grænser. Arealmæssigt er Wolin på størrelse med Langeland. Syd for øen ligger Szczecin fjord, mod øst skiller det smalle Dziwna-stræde øen fra det vestpommerske fastland og mod vest adskilles Wolin fra øen Uznam af Świna-strædet.
Wolinianie er navnet på det slaviske folk, der i den tidlige middelalder beboede øen Wolin samt Szczecin-fjordens højre bred. I 967 blev de besejret af kong Mieszko I. 1034 genvandt de friheden for dog i 1121 at blive besejret igen, denne gang af Bolesław III Skævmund, hvorved området blev indlemmet i Vestpommern.
Overfladen på øen består hovedsagelig af morænedannelser og sand. Der forekommer ganske høje morænebakker, f..ex. Grzywacz (115 m.o.h.). Ved kysterne står bakkerne som høje klinter, afvekslende med partier med lave klitter. I nærheden af fjorden findes flere vådområder og søer, således Wicko Wielkie og Koprowo.
De havnære områder samt den vestlige del er i stor udstrækning skovbevokset (fyrre- , ege- og bøgeskove), den østlige del er fortrinsvis opdyrkede landbrugsområder.
Nationalparken “Woliński Park Narodowy” ligger på den centrale del af øen.
Nær landsbyen Kolczewo på den nordlige del af øen ligger en stor og meget benyttet golfbane “Amber Baltic Golf Club”.
Henover den sydlige del af øen passerer hovedvej nr. 3 (E65), der forbinder færgebyen Świnoujście med storbyen Szczecin.
Nationalparken Wolin. Bade- og kurbyen Międzyzdroje. Historiske minder i den ældgamle by Wolin. Badestedet Międzywodzie. Golfklubben Amber Baltic Golf Club ved Kolczewo. Ved det hyggelige feriested Dziwnów, der hovedsagelig ligger på fastlandet, forbinder en bro Wolin med det pommerske fastland.
Booking.com
se under: Międzyzdroje og Wolin
Lokaliteter på Wolin
Wolin. – Międzyzdroje – Del af Świnoujście . – Del af Dziwnów .
Wolin on line. Oficjalna strona Miasta i Gminy Wolin (på polsk, engelsk, tysk. fransk, svensk, russisk)
Wolin ligger i det Vestpommerske Amt, på øen Wolin, ved Dziwna-strædet. Der er bl.a. træ- og fødevareindustri.
Sporene efter beboelse på den nuværende bys område rækker tilbage til yngre stenalder. I det 9.årh. opstod en slavisk bebyggelse, kaldet Jumne, Wineta eller Jomsborg.
Byen Wolin’s historie fortaber sig i sagn og legender. Arkæologer og historikere er ikke helt enige, men byen er sandsynligvis identisk med den vigtige og meget velhavende handelsby Vineta (Wineta) samt med Jomsborg, også kendt fra nordiske kilder.
Byen udviklede sig snart til et vigtigt centrum for handel, industri og håndværk (bl.a. rav og glas). I det 10.årh. byggedes en havn ved Dziwna. Indtil begyndelsen af det 11.årh var byen en uafhængig republik. De danske angreb i 1043 og 1097 dannede indledningen til byens langsomme forfald.
Mellem 1124 og 1128 blev Wolin kristnet og i 1140 oprettedes der et bispesæde her. I 1170, 1173, 1177 og 1185 blev byen ødelagt af overfald fra dansk side. Wolin fik købstadrettigheder på et tidspunkt før 1279. I det 13.årh. blev Wolin optaget i Hanse-forbundet.
Indtil det 17.århundrede hørte byen under de vestpommerske fyrster, fra 1648 til 1720 under Sverige og senere under Preussen. 70% af byen blev ødelagt i 1945. Efter 2.verdenskrig vendte Wolin tilbage til Polen.
Ruinerne af kirkerne Sankt Georg og Sankt Nikolaj (15.årh., udbygget i det 19.årh.), rester af bymuren (14.årh.), rådhuset.
Flere arkæologiske fundsteder, hvoraf de ældste går tilbage til det 9.årh.
Wolin on line. Oficjalna strona Miasta i Gminy Wolin (på polsk, engelsk, tysk. fransk, svensk, russisk)
Litteratur:
Filipowiak, Wladyslaw: Wolin – Jomsborg : en vikingetids-handelsby i Polen / WladyslawFilipowiak ; oversættelse: Eva Floryan ; redaktion og tekstbearbejdelse: M. Andersen og F. Birkebæk ;tegninger og fotografier: M. Jusza … et al.. – Roskilde : Roskilde Museum, 1991. – 40 sider : ill.
Links:
Wolin on line. Oficjalna strona Miasta i Gminy Wolin (på polsk, engelsk, tysk. fransk, svensk, russisk)
This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software