Rådhuset i Lębork
36.925 (2004)
Lębork ligger i det østlige Pommern, 83 km nordvest for Gdańsk. Byen, der gennemstrømmes af floden Łeba, præges i dag af en smuk, moderne arkitektur, men samtidig er den middelalderlige byplan bevaret sammen med betydelige rester af de gamle forsvarsværker. I centrum bør man spadsere en tur på Staromiejska-gaden med dens mange butikker, kunstgallerier og udstillinger.
I den tidlige middelalder bar denne slaviske bosættelse navnet Lewino og den tilhørte fyrsten, der regerede over det østlige Pommern (Pomorze Gdańskie). Ifølge et tidligt notat var Lębork en by allerede i 1285. Et dokument fra 1341 bevidner, at Lębork fik købstadrettigheder på dette tidspunkt. 1310-1454 hørte byen under Korsridderstaten. I de følgende 200 år tilhørte byen skiftevis den polske stat og lokale fyrster. I 1657 afstod den polske konge byen til Friedrich Wilhelm af Brandenburg. I 1773, i forbindelse med Polens deling, blev Lębork indlemmet i provinsen Pommern, hvor byen forblev indtil 1945. Den 10.marts 1945 vendte Lębork tilbage til Polen.
Parti fra byens centrum
Trods byens omskiftelige historie er der bevaret adskillige værdifulde og interessante bygningsmindesmærker. Hertil hører bl.a.: Sankt Jakobs Kirke fra overgangen mellem det 14. og det 15.årh., rester af bymuren fra det 14.årh., fæstningstårnet Baszta Bluszczowa fra det 14.årh., korsridderborgen fra 2.halvdel af det 14.årh., møllen og det såkaldte Møllerhus (Dom Młynarza) fra overgangen mellem det 14. og det 15.årh., saltlageret fra det 16.årh., rådhuset fra 1900, postbygningen fra 1905 og Maria-kirken fra 2.halvdel af det 19.årh.
Sankt Jakobs Kirke
hører til de ældste og samtidig mest værdifulde bygninger i byen. Bygningen af kirken dateres undertiden til 1345, men det vides ikke med sikkerhed. Det er en gotisk murstensbygning. Mod vest rejser sig det firkantede tårn, hvor man finder kirkens hovedindgang, der er udsmykket med en spidsbuet portal. Sidemurene har store spidsbuede vinduer. Indvendigt er hovedbygningen opdelt i 3 skibe ved hjælp af ottekantede søjler. Alteret er fra baroktiden, mens prædikestolen er i rokokostil.
Bymuren
Lębork er en af de få byer i Pommern, der har velbevarede dele af de middelalderlige forsvarsmure. Man begyndte at opføre bymuren i 1341 og afsluttede byggeriet omkring 1363. Den samlede længde udgjorde 1220 meter. Byens befæstning inkluderede 32 tårne og halvtårne, herunder hjørnetårne, to porte: Brama Gdańska og Brama Słupska, samt 2 mindre adgangsdøre. Bymuren var 6 meter høj.
En del af bymuren
Baszta Bluszczowa indgik ved sin opførelse som et hjørnetårn i bymuren. Tårnet blev bygget ca. 1363 og det er særligt værdifuldt, fordi det er bevaret i sin oprindelige skikkelse.
Korsridderborgen
Borgen blev i sin tid opført i det sydøstlige hjørne af det bebyggede område. Borgen eksisterede allerede i 1363 og var sæde for byens første distriktsleder under Korsridderordenen. Lębork-distriktet var underlagt komturiet i Gdańsk. Ordensbygningen – den næststørste i den daværende korsridderstat – er bevaret. Dog har flere senere ombygninger ændret borgens oprindelige udseende. I sydmuren ses omrids af spidsbuede vinduer. Karakteristiske elementer er også de gotiske trappegavle og den i 1575 i borgens nordlige del indbyggede, kvadratiske trappeopgang i form af et tårn. I dag er borgen sæde for byretten i Lębork.
Gade i centrum
Rådhuset
Syd for byen ligger det store skovområde Puszcza Kaszubska.
Lubowidz : 5 km øst for byen, ved Lubowidz-søen og i nærheden af store skovområder ligger det velbesøgte feriested Lubowidz.
Booking.com
Lębork.pl. Miejski Serwis Internetowy Byen officielle side på polsk, engelsk og tysk
Spisesteder:
Lębork.pl. Miejski Serwis Internetowy Byen officielle side på polsk, engelsk og tysk
Motiv fra byens centrum med en af broerne over floden Łeba
Lębork.pl. Miejski Serwis Internetowy Byen officielle side på polsk, engelsk og tysk
This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software