(Kortfattet udgave)
Peter og Pauls Kollegiatkirke i Kruszwica. – Photo by: Michal Matuszewski on Flickr
9.211 (2010)
Kruszwica er tæt forbundet med polsk historie og flere legender og myter knytter sig til byen. Kruszwica er beliggende i det centrale Polen, nærmere bestemt i den sydlige del af det Kujavisk-Pommerske Amt ved Gopło-søen. Via Kruszwica førte den gamle handelsvej, kaldet Ravvejen, fra Adriaterhavet til Østersøen. De polske områder bidrog til handelen med råvarer som rav og salt. Valget af det sted, hvor man grundlagde byen, var ikke tilfældigt, idet byen kom til at ligge ved Gopło-søen, hvormed den kom til at indgå i sejlruten Warta-Gopło-Wisła, og hvormed den via sin beliggenhed næsten var forudbestemt til at blive et væsentligt handelscentrum.
Arkæologiske undersøgelser har påvist spor af bebyggelse på dette sted tilbage til stenalderen. Fra ca. år 500 f.v.t. har der været en befæstet by på Rzepowo-halvøen. I løbet af de første århundreder af vores tidsregning skete der en kraftig udvidelse af denne bebyggelse.
I løbet af det 10. og 11.årh. blev Kruszwica et væsentligt bymæssigt centrum, beliggende omkring en borg. Kruszwica var residens for både polske fyrster og konger og havde stor betydning for den politiske og økonomiske konsolidering af den polske stat.
I 2.halvdel af det 11.årh. blev der efter overgangen til kristendommen bygget 3 kirker: Sankt Vitus Kirke, Vor Frue Kirke og Sankt Klemens Kirke. I 1271 brændte byen, hvorfor begyndelsen af det 14.årh. gik med genopbygning. I en kort periode i 1330-erne var byen på korsriddernes hænder. Efter freden i Kalisz 1343 opførte Kazimierz den Store en grundmuret borg (inklusive det kendte “Musetårn”), der skulle vare sæde for de lokale myndigheder. I 1422 fik byen købstadrettigheder udstedt af konge Kazimierz den Store. De svenske angreb på Polen fik katastrofale følger for Kruszwica. Ved Polens deling (1772) blev byen indlemmet i Preussen. Byen gennemgik en betydelig udvikling i mellemkrigstiden. Efter anden verdenskrig udvikledes især fødevareindustrien.
I dag kommer mange turister for at besøge den smukt beliggende by med de sagnomspundne seværdigheder.
Byens navn kommer af et ord, der betyder “saltklump”, med henvisning til den lokale saltbrydning i middelalderen.
Seværdigheder i udvalg:
Borgruinen med “Musetårnet” (Mysia Wieża).
Sammen med en del af murene udgør det tidligere borgtårn, kaldet Musetårnet, resterne af den sengotiske borgbygning, opført omkring 1350 af Kazimierz den Store til erstatning for den tidligere befæstning. Tårnet er ottekantet med en højde på 32 m. Fra toppen er den en fin udsigt over byen og søen. – Navnet Musetårnet stammer fra sagnet om den onde fyrste Popiel; efter en af fyrstens ugerninger gjorde hans undersåtter oprør; han søgte tilflugt i borgtårnet, hvor han sammen med sin kone blev spist – levende – af en hær af mus, der trængte ind i tårnet.
Sankt Peter og Pauls Kirke
i romansk stil er fra 1120-1140.
Den gamle by
med torvet og fredede borgerhuse.
Gopło-soen (Jezioro Gopło)
Søen er opstået i en tunneldal fra istiden. Dalen har en længde pa 25 km og søens dybde er maksimalt 16,6 m, mens bredden er op til 2,5 km. I 1967 blev der oprettet et naturreservat omkring søen. Om sommeren kan man sejle pa søen med turistbåden “Rusałka”.
Booking.com
Kruszwica – på polsk, engelsk og tysk, med praktiske oplysninger for turister
Spisesteder:
Kruszwica – på polsk, engelsk og tysk, med praktiske oplysninger for turister
Kruszwica – på polsk, engelsk og tysk
This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software