Borgen i Golub-Dobrzyń. – Foto Jakob Hoffmann
13.330 (2005)
Byen Golub-Dobrzyń i det Kujavisk-pommerske amt er malerisk beliggende ved floden Drwęca, en østlig biflod til Wisła. Floddalen er omfattet af landskabsmæssige fredningsbestemmelser.
Den nuværende by er en sammenslutning af to bysamfund: Golub og Dobrzyń. Floden Drwęca, der adskiller dem, var gennem lange perioder distriktsgrænse, amtsgrænse og endda statsgrænse. Golub på flodens højre bred blev sammen med hele det daværende Chełmno-distrikt erobret af korsridderne i 1231. I Golub byggede de i årene 1296-1306 en stor borg – strategisk beliggende på et højdedrag ved floden – ligesom de grundlagde en egentlig by på stedet. Golub led meget under krigene mellem polakker og korsriddere samt under svenskekrigene. På den anden side af floden opstod byen Dobrzyń. Som følge af Polens første deling (1772) kom Golub under Preussen. Efter den anden deling i 1793 befandt begge byer sig i Preussen. De indgik i Fyrstendømmet Warszawa mellem 1807 og 1815. Efter fyrstendømmets fald kom Drwęca-floden til at danne en naturlig grænse mellem Preussen og Rusland. Under det preussiske styre blev Golub udsat for en kraftig germanisering, mens Dobrzyń under russisk styre havde en væsentligt bedre udviklingsperiode. Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig udsatte Hitlers styrker befolkningerne i de to byer for forfølgelser, fængslinger og massedrab. I 1951 skabtes her en fælles by under navnet Golub-Dobrzyń. Fra 1.januar 1999 er Golub-Dobrzyń centerby i distriktet af samme navn.
Borgen i Golub set fra nordvest. Foto: Jakob Hoffmann
Borgen i Golub
blev opført af korsridderne i 1296-1306. Det er en imponerende fæstning med to meter tykke mure, beliggende på en høj, hvorfra bygningen dominerer det omliggende landskab. Borgen er opført i mursten over en rektangulær grundplan; der er en indre borggård, der er lukket på alle fire sider af bygninger med søjlegange. Der var to runde hjørnetårne, hvoraf kun det sydlige er bevaret; det er bygget før 1422 og var forberedt til anvendelse af ildvåben. I kældrene under borgen fandtes fængsler og torturkamre.
I 1410 blev borgen erobret af de polske styrker under kong Władysław II Jagiełło, men året efter igen overtaget af korsridderne. Polakkerne og litauerne erobrede borgen igen i 1422. Korsridderne fik herredømme over Golub-borgen i 1462, men allerede 4 år senere kom fæstningen tilbage under den polske stat.
Efter 2.verdenskrig gennemføres regelmæssigt ridderturneringer i borggården samt andre arrangementer af turistmæssig interesse.
Sankt Katarina-kirken i Golub
Sognekirken i Golub blev opført i gotisk stil og stammer fra det 13. og 14.årh. Den ældste del af kirken omfattede kun det nuværende kor, der opførtes i 1293 og udgør den smukkeste del af kirken.
Bymuren
Dele af forsvarsmuren fra det 14. og 15.årh., opført af middelalderlige mursten, er bevaret.
Booking.com
Miasto Golub-Dobrzyń – på polsk og engelsk
Spisesteder:
Miasto Golub-Dobrzyń – på polsk og engelsk
Miasto Golub-Dobrzyń – på polsk og engelsk
This page is also available in English. Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software