Lystbådehavnen i Sæby. – Hans Olav Lien, Marina of Sæby, Denmark, CC BY-SA 3.0
8.871 (2020)
Købstaden Sæby ligger ved Sæby Å’s udløb i Kattegat. Der er ca. 12 km til Frederikshavn mod nord. Ud for Sæby ligger øen Læsø og farvandet mellem øen og Sæby-egnen kaldes Læsø Rende.
Sæby er som by meget ældre end Frederikshavn mod nord. Man ved, at der var en mindre bebyggelse med fiskeri som erhverv omkring 1400.
Byen får i 1524 tildelt købstadsprivilegier og i 1525 oprettede bispen af Børglum (der ejede byen) en stadsret. Fra 1536 ejedes byen af kongen, og den fik selvstyre.
I 1460’erne havde Karmeliterordenen fået pavens tilladelse til at oprette et kloster her. Klosteret overtog også kirken. Klosteret blev kaldt Mariested, og det var også i en periode byens navn. I 1600-tallet sejlede skibe fra Sæby med gods til København, Lübeck og Norge.
Mellem 1850 og 1900 blev indbyggertallet mere end fordoblet, og fiskeri var hovederhvervet, idet ca. en tredjedel af indbyggerne levede af det. I 1880’erne blev der bygget en kuranstalt, og der kom badegæster til byen såvel som flere digtere og malere. Jernbanen Nørresundby-Sæby-Frederikshavn blev åbnet i 1899, men nedlagt igen i 1969.
I 2007 forsvandt Sæby Kommune som administrativ enhed og blev lagt sammen med Skagen og Frederikshavn kommuner til den nuværende Frederikshavn Kommune.
Sæby omkring år 1900. –
Sæby Jernkilde
er en kilde med jernholdigt vand, der blev drukket gennem flere århundreder, da man mente, at det havde gavnlig virkning mod forskellige lidelser. I 1887 opførtes Sæby Jernkilde-bygningen i jugendstil. Bygningen samler sig om brønden, men er åben ind mod Sæbygaard Skov. Bygningen blev renoveret for nylig.
Sæby Vandmølle
Møllen ligger ved Sæby Å. Den nuværende bygning er i bindingsværk og blev opført i 1710. Møllen er dog meget ældre og tilhørte i lang tid Sæbygaard. I dag er det en privat bolig og kan derfor kun beses udefra.
Sæby Vandmølle.
Minibyen Sæby
Minibyen præsenterer ca 160 sæbyhuse i miniformat: størrelse 1:10, og flere huse er under bygning. Det er muligt at opleve arbejdet med husene på anlæggets værksted
Kystmuseet Sæby
Bygningen, der rummer kystmuseet, er en smuk bindingsværksbygning ved navn “Konsul Ørums gård” midt i Sæby. Gården er oprindeligt fra 1680’erne, men blev ændret en del omkring 1800. I museet fortælles om den historiske udvikling i købstaden, hvor mange bygninger stammer fra middelalderen. Museet rummer bl.a. en købmandshandel, et gammelt pensionatværelse og en skolestue fra 1920.
Ved Klostertorv i Sæby. – Hubertus, Sæby – ved Klostertorvet1, CC BY-SA 3.0
Sæby Kirke
Sct. Mariæ Kirke hørte tidligere under et kloster, drevet af Karmeliterordenen. Der er hvælvinger og adskillige kalkmalerier. De ældste dele af kirkebygningen stammer fra første halvdel af 1100-tallet, mens de øvrige dele inkl. tårnet stammer fra 14- og 1500-tallet. Nær ved kirken ligger Sæbys gamle torve- og markedsplads, Klostertorvet (opr. Gammeltorv), med Det gamle Rådhus fra 1810.
Ravmuseum
Særligt ved østenvind er der gode muligheder for at finde rav på stranden mellem Sæby og Voerså. Der er et ravmuseum i Sæby, hvorfra der også arrangeres “ravfinde-ture” langs stranden.
Sæbygaard
Nær Sæby ligger herregården Sæbygaard, der indeholder et herregårdsmuseum med interiører fra 17- og 1800-tallet. Den trefløjede renæssancebygning er omgivet af volde og voldgrave.
Voergaard Slot
Ligger øst for byen, mellem Brønderslev og Sæby. Det er en herregård med voldgrav fra renæssancetiden. Biskop Stygge Krumpen byggede her et befæstningsanlæg omkring 1520. I 1534 blev anlægget indtaget af Skipper Clements hær og brændt. Efterfølgende blev Voergaard genopført og var under Ingeborg Skeels ejerskab en af de smukkeste og rigeste herregårde i landet. Gården var 1914-1946 ejet af udenrigsminister Erik Scavenius. I dag er der en stor kunstsamling på Voergaard.
Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software