Prins Christians Sund nord for Sammisoq. – Jens Bludau, Prins Christian Sund, CC BY-SA 3.0
Øen Sammisoq ligger i den sydligste del af Østgrønland, på samme bredde som Narsaq i Vestgrønland.
Øen ligger ganske vist på østkysten, men den hørte tidligere til Nanortalik kommune og dermed til Kitaa/Vestgrønland. Nu er den tidligere Nanortalik kommune en del af Kujalleq kommune, den sydligste kommune i Grønland.
Grønlands sydspids, Kap Farvel, er på én af øerne i Kap Farvel Arkipelag, der hedder Eggers Ø (Itilleq). En anden af disse øer er Sammisoq.
Vejret i området omkring Kap Farvel er præget af storme, og farvandet er meget farligt at besejle i vinterhalvåret.
Øen er 803 km2 stor. Der er én bebyggelse på øen, kaldet Ikerasassuaq (samme navn som sundet det ligger ved). Det er en vejrstation.
Farvandet der mod nord adskiller øen fra fastlandet hedder Prins Christians Sund (Ikerasassuaq).
Sammisoq er en bjergrig ø, og det højeste punkt, Niaqornaq, er 1546 m.o.h.
Vejrstationen blev grundlagt af USA under 2.verdenskrig under navnet Bluie East One. Stationens opgave var at sikre, at skibstrafikken havde pålidelige data om vejret ved Kap Farvel. Desuden ønskede USA at holde øje med vejr og transport på strategiske områder i verden. Lige efter krigen overtog den danske stat ejerskabet. Iøvrigt var det telegrafisten på denne station, der den 30. januar 1959 var den første til at modtage nødsignalet fra MS Hans Hedtoft, da skibet var stødt sammen med et isbjerg ud for Kap Farvel. “Hans Hedtoft” forliste og 95 personer omkom.
I dag drives stationen af International Civil Aviation Organization ICAO sammen med Tele Greenland.
Det smukke sceneri i Prins Christians Sund tiltrækker krydstogtskibe, også meget store, til området. Skibene er nødt til at bevæge sig ganske langsomt på grund af isbjergene.
Denne side og indhold er (c) Copyright 2018- www.spangshus.dk. Baseret på Inviator software af ISCA Software