- spangshus online - Turist i Polen Pommern Den polske Østersøkyst

Wolin
Øen og byen
Øen
Wolin

Beliggenhed og historie

Wolin, der ligger ved Østersøen som en del af den nordpolske kyststrækning, er den største ø, der i fuldt omfang ligger inden for Polens grænser. Arealmæssigt er Wolin på størrelse med Langeland. Syd for øen ligger Szczecin fjord, mod øst skiller det smalle Dziwna-stræde øen fra det vestpommerske fastland og mod vest adskilles Wolin fra øen Uznam af Swina-strædet.
Wolinianie er navnet på det slaviske folk, der i den tidlige middelalder beboede øen Wolin samt Szczecin-fjordens højre bred. I 967 blev de besejret af kong Mieszko I. 1034 genvandt de friheden for dog i 1121 at blive besejret igen, denne gang af Boleslaw III Skævmund, hvorved området blev indlemmet i Vestpommern.
Overfladen på øen består hovedsagelig af morænedannelser og sand. Der forekommer ganske høje morænebakker, f..ex. Grzywacz (115 m.o.h.). Ved kysterne står bakkerne som høje klinter, afvekslende med partier med lave klitter. I nærheden af fjorden findes flere vådområder og søer, således Wicko Wielkie og Koprowo.
De havnære områder samt den vestlige del er i stor udstrækning skovbevokset (fyrre- , ege- og bøgeskove), den østlige del er fortrinsvis opdyrkede landbrugsområder.
Nationalparken "Wolinski Park Narodowy" ligger på den centrale del af øen.
Nær landsbyen Kolczewo på den nordlige del af øen ligger en stor og meget benyttet golfbane "Amber Baltic Golf Club".
Henover den sydlige del af øen passerer hovedvej nr. 3 (E65), der forbinder færgebyen Swinoujscie med storbyen Szczecin.


Turistattraktioner

Nationalparken Wolin. Bade- og kurbyen Miedzyzdroje. Historiske minder i den ældgamle by Wolin. Badestedet Miedzywodzie. Golfklubben Amber Baltic Golf Club ved Kolczewo. Ved det hyggelige feriested Dziwnów, der hovedsagelig ligger på fastlandet, forbinder en bro Wolin med det pommerske fastland.


Indkvartering

- se under:
Miedzyzdroje og Wolin.

Iøvrigt:
Ferienhäuser/Wohnungen
(tysk)
Osrodek Wczasowy "Portus" (Miedzywodzie)
(polsk)
Pensjonat Wrzos (Miedzywodzie)
(polsk)


Lokaliteter på Wolin

Wolin. - Miedzyzdroje. - Del af Swinoujscie.. - Del af Dziwnów.


Andre kilder vedr. Wolin

Ostsee-Insel Wolin
Insel Wolin
Die Insel Wolin
Zwiazek Gmin Wyspy Wolin

Wolin National Park
Wolliner Nationalpark
Nationalpark Wolin
Wolinski Park Narodowy.Byen
Wolin


Afstande i km: Świnoujście 28 nv, Międzyzdroje 18 nv, Kamień Pomorski 26 nø, Goleniów 44 sø, Szczecin 80 s.

Beliggenhed og historie

Wolin ligger i det Vestpommerske Amt, på øen Wolin, ved Dziwna-strædet. Der er bl.a. træ- og fødevareindustri.
Sporene efter beboelse på den nuværende bys område rækker tilbage til yngre stenalder. I det 9.årh. opstod en slavisk bebyggelse, kaldet Jumne, Wineta eller Jomsborg.
Byen Wolin's historie fortaber sig i sagn og legender. Arkæologer og historikere er ikke helt enige, men byen er sandsynligvis identisk med den vigtige og meget velhavende handelsby Vineta (Wineta) samt med Jomsborg, også kendt fra nordiske kilder.
Byen udviklede sig snart til et vigtigt centrum for handel, industri og håndværk (bl.a. rav og glas). I det 10.årh. byggedes en havn ved Dziwna. Indtil begyndelsen af det 11.årh var byen en uafhængig republik. De danske angreb i 1043 og 1097 dannede indledningen til byens langsomme forfald.
Mellem 1124 og 1128 blev Wolin kristnet og i 1140 oprettedes der et bispesæde her. I 1170, 1173, 1177 og 1185 blev byen ødelagt af overfald fra dansk side. Wolin fik købstadrettigheder på et tidspunkt før 1279. I det 13.årh. blev Wolin optaget i Hanse-forbundet.
Indtil det 17.århundrede hørte byen under de vestpommerske fyrster, fra 1648 til 1720 under Sverige og senere under Preussen. 70% af byen blev ødelagt i 1945. Efter 2.verdenskrig vendte Wolin tilbage til Polen.


Turistattraktioner

Ruinerne af kirkerne Sankt Georg og Sankt Nikolaj (15.årh., udbygget i det 19.årh.), rester af bymuren (14.årh.), rådhuset.
Flere arkæologiske fundsteder, hvoraf de ældste går tilbage til det 9.årh.


Indkvartering

Wasza reklama
Deres reklame


Generelle links vedr. indkvartering:

Baza noclegowa


Andre kilder vedr. byen Wolin

Litteratur:
Filipowiak, Wladyslaw: Wolin - Jomsborg : en vikingetids-handelsby i Polen / Wladyslaw Filipowiak ; oversættelse: Eva Floryan ; redaktion og tekstbearbejdelse: M. Andersen og F. Birkebæk ; tegninger og fotografier: M. Jusza ... et al.. - Roskilde : Roskilde Museum, 1991. - 40 sider : ill.

Links:
Wolin on line. Oficjalna strona Miasta i Gminy Wolin (polsk)
Stadt Wolin (tysk)
Der Mythos Vineta (tysk)
Mythos Vineta (tysk)
Wolin (eng.)


Retur til: Den polske Østersøkyst
Retur til: Pommern

Twardowska & Spangshus