- spangshus online - Turist i Polen Małopolska
Wieliczka

Saltminen i Wieliczka
Saltminen i Wieliczka. Hovedindgangen


Afstande i km: Rabka-Zdrój 57 sv, Maków Podhalański 66 sv, Myślenice 26 sv, Wadowice 62 sv, Kraków 15 nv, Skawina 20 v, Kazimierza Wielka 56 nø, Niepołomice 14 nø, Bochnia 27 ø, Brzesko 40 ø, Tarnów 72 ø, Limanowa 64 sø, Dobczyce 16 s, Mszana Dolna 43 s, Nowy Targ 86 s.
Indbyggertal: 18.600 (2004)

Beliggenhed og historie:

Den lille by Wieliczka, der er kendt for sin saltmine, ligger ca.15 km sydøst for Kraków. Byen blev grundlagt i 1290. I den tidlige middelalder var stedet på grund af saltudvindingen kendt under det latinske navn: Magnum Sal, på polsk: Wielka Sól, heraf navnet Wieliczka.


Turistattraktioner:

Saltminemuseet:
Den største turistattraktion i Wieliczka - og grunden til at byens navn er verdenskendt - er Muzeum Żup Krakowskich, dvs. Saltminemuseet. Dette museum, der er et af de største museer for minedrift i Europa, befinder sig i de underjordiske udgravninger og dækker minedriften i den over 700 år gamle saltmine.

Saltminen i Wieliczka
I 1978 blev minen og museet opført på UNESCO's liste over verdens kultur- og naturarv. I 1994 blev museet anerkendt som historisk mindesmærke af den polske præsident. Saltminen består af en 200 kilometer lang labyrint af gange, beliggende på ni niveauer. Minen måler 327 meter i dybden og labyrintens gange forbinder ialt ca. 2000 kamre.

Wieliczka. Saltminen. Turistkørsel med hestevogn
Turistkørsel med hestevogn i området omkring saltminen

Mineborgen:
Borgen (Zamek Żupny) blev bygget ved overgangen mellem det 13. og 14.årh. Fra begyndelsen og indtil 1945 var den sæde for ledelsen og administrationen af Kraków-minerne (Żupy Krakowskie), dvs minerne i Wieliczka og Bochnia. Zamek Żupny er et sjældent eksempel på en befæstet borg, der var ejet af myndigheder indenfor erhvervslivet. Borgen blev flere gange ombygget, men ødelagt under 2.verdenskrig. Siden - mellem 1976 og 1984 - er den blevet genopbygget i gotisk stil. Bygningerne rummer bl.a. museumssamlinger om byens historie og dele af minemuseet.

Wieliczka. Mineborgen set fra parken
Del af Mineborgen (Zamek Żupny), set fra parken

Wieliczka. Den gamle forsvarsmur med fæstningstårn
Den gamle forsvarsmur med fæstningstårn

Wieliczka. Mineborgen. Hovedporten
Hovedporten til Mineborgen (Museum)
Wieliczka. Sankt Klemens Kirke
Sankt Klemens Kirke


Omegnen:


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:
Hotele
Kwatery prywatne. Kempingi

Spisesteder:
Restauracje


Andre sider om Wieliczka og saltminen:

Miasto i gmina Wieliczka
Muzeum Żup Krakowskich Wieliczka
Wieliczka Salt Mine. Tourist Route
Salt Mine "Wieliczka" Poland
Plan miasta (Bykort)Retur til: Małopolska

Twardowska & Spangshus