- spangshus online - Turist i Polen Lubusz-regionen
Torzym


Afstande i km: Świecko (tysk grænse) 35 v, Słubice (tysk grænse) 36 v, Frankfurt an der Oder 37 v, Berlin 139 v, Sulęcin 15 n, Gorzów Wielkopolski 57 n, Łagów 19 nø, Międzyrzecz 48 nø, Nowy Tomyśl 86 ø, Poznań 146 ø, Świebodzin 34 sø, Zielona Góra 82 sø, Krosno Odrzańskie 41 s.
Indbyggertal: 2.700

Den lille by Torzym ligger i Lubusz-regionens vestlige del, ved Ilno-søen og floden Ilanka (en biflod til Odra), omgivet af skove og bakker. Byens beliggenhed i kort afstand fra den tyske grænse og ved hovedvejen A2, der forbinder Warszawa og Poznań med Berlin, er vigtig for byens udvikling.

Byens navn i den tyske tid var Sternberg, et navn, der var knyttet til ærkebiskop Konrad von Sternberg af Magdeburg, der i sin tid (2.halvdel af det 13.årh.) ejede stedet, og som byggede en borg ca. 2 km nord for byens nuværende centrum. Fra omkring 1450 beboedes borgen af tyske røverriddere, der systematisk udplyndrede forbidragende købmænd. Lidt efter år 1500 blev borgen jævnet med jorden. Den blev aldrig siden genopbygget og i dag findes der intet spor efter den.
Omkring 1300 nævnes sognekirken i Torzym for første gang i dokumenterne. Byen fik købstadrettigheder i 1375. En storbrand i Torzym i 1824 ødelagde mange bygninger. Byen blev i stor udstrækning ødelagt under 2.verdenskrig, og som følge af ødelæggelserne mistede byen i 1945 købstadrettighederne. Torzym genvandt dog disse rettigheder igen i 1994. Sognekirken, der var blevet genopbygget i efterkrigstiden og forsynet med nyt udstyr og ny udsmykning, blev indviet i 1994. Det nye digitale orgel blev leveret af et firma fra Lillehammer i Norge.

Torzym kommune er præget af landbrug, men med betydelige muligheder for en turistmæssig udvikling. Kommunen hører under distriktet Sulęcin. Befolkningstallet i hele Torzym kommune er ca. 7.200.

Torzym er omgivet at tætte fyrreskove, og nær byen findes flere søer med udmærket badevand. Det store skovområde mod syd, der strækker sig helt ned til Krosno Odrzańskie, hedder Puszcza Lubuska.


Indkvartering:

Byen rummer adskillige indkvarteringsmuligheder, især i form af moteller.

Motel Restaurant "Marco"

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:

Lubuskie. Accommodation. Torzym
Relax. Noclegi: Torzym
Hotele, motele. Wielkopolskie i Lubuskie


Andre sider om Torzym:

Torzym. Gminny Portal Internetowy
(Kommunens officielle side)

Litteratur:
Lüderitz, Jörg: Das Sternberger Land. Reiseführer. - Berlin, Trescher Verlag, 1998. 216 s.


Retur til: Lubusz-regionen

Twardowska & Spangshus