spangshus online Polen Info Turist i Polen Praktiske oplysninger

Tips og informationer for turister

Før afrejsen:


Husk dokumenter:
Pas. Almindeligt og gyldigt rejsepas giver ret til ophold i Polen i op til 3 måneder.
Sygesikring: Almindeligt sygesikringsbevis medbringes. Ved ophold ud over 1 måned kan kommunerne udstede et EU-sygesikringsbevis.
For bilister:
Førerbevis.
Original registreringsattest for bilen samt for evt. påhængsvogn/trailer.
Grønt forsikringsbevis (gyldigt) fra forsikringsselskabet samt rødt SOS-kort, der fås samme sted.
Fuldmagt fra bilens ejer, hvis man kører i et lånt køretøj.
Husk desuden, at bilen skal være forsynet med godkendt mærkat med de nationale kendingsbogstaver.

Valuta:

Den polske valuta hedder złoty. Se den aktuelle kurs her.
Valutakøb i Danmark: Bl.a. Nordea og Den Danske Bank tilbyder køb og salg af polsk valuta.
Fremmed valuta og veksling i Polen:
Kun de største hoteller og lign.modtager euro eller dollar som betalingsmiddel. Ellers skal man overalt betale i polsk valuta, dvs. zloty. Hvis man er kørende i bil, får man brug for sine første zloty,når man skal købe benzin. Det vil altså sige, at man skal veksle. Der er ingen grund til at veksle danske kroner til f.ex euro, når man senere skal veksle til zloty. Så kommer man til at betale gebyr to gange. Den bedste kurs får man ved at medbringe danske kroner og veksle dem i private vekselforretninger (på butiksskiltet står "Kantor" eller "Kantor wymiany walut"). Der kan også veksles i banker.
Pengeautomater:
Hvis man ikke ønsker at medbringe et større beløb i kontanter, er det dog en bedre løsning at hæve penge på sit VISA-dankort i pengeautomater på gaden. De hedder "bankomat" på polsk og findes i alle store og mellemstore byer. (Også i ganske små byer har vi fundet dem.) Der står på automaten hvilke kreditkort der kan bruges. Der kan hæves op til 2000 kr. dagligt. Automaten har både en polsk og en engelsk hjælpetekst. Automaten udbetaler i polske zloty, der sker således en veksling her.
Benzinkort:
På de fleste større benzinstationer kan man nu også betale med kreditkort. Der er også mange udenlandske stationer i Polen. På Shell-stationerne kan man selvfølgelig betale med et Euro-Shell-kort.

Priser:

Benzinprisen:
I september 2004 kostede l liter 95 oktan blyfri ("Eurosuper 95") ca. 3,80 zloty. Diesel kostede ca. 3,32 zloty.
(Den seneste prisudvikling: Prisen lå i slutningen af maj 1999 omkring 2,18 zloty for 1 liter 95 oktan blyfri. I slutningen af juli 1999 var prisen steget til ca. 2,32 zloty; i begyndelsen af august 1999 blev prisen sat op igen til et niveau omkring 2,50 zloty (konstaterede yderpunkter i det sydlige Polen: 2,47 og 2,59). Medio september var prisen steget til omkring 2,89 zloty. August 2000: mellem 3,04 og 3.20 zloty. April 2001: mellem 3,14 og 3,26 zloty. August 2001: mellem 3,06 og 3,26 zloty. Juni 2002: mellem 3,16 og 3,30 zloty. Juli 2003: omkring 3,35 zloty).
På benzinstationer i Polen tankes der blyfri benzin fra standere, der er mærket "Pb" med streg over. Dieselstanderne er mærket "ON".

Motelpriser:
Overnatning på et motel kan koste 70-80 zloty for et dobbeltværelse, ca. 100 zloty for et dobbeltværelse med morgenmad til to.
Lidt billigere (men ikke meget billigere) overnatning kan også fås hos private, der udlejer enkelte værelser (pokoje) til turister.

Lejligheder/værelser:
Priser i Warszawa okt.1999: En lille lejlighed i Warszawas centrum koster meller 300 og 400 dollars pr.måned.
Et værelse hos private kan lejes for mellem 80 og 150 dollars pr.måned.

Offentlig transport:
Priser i Warszawa okt.1999: En sporvogns- eller busbillet koster 2 zl. Månedskort til busser/sporvogne 58 zl. 3-måneders kort 145 zl.

Mad og drikke:
Priser i Warszawa okt.1999: På en mindre, beskeden restaurant kan man få 1 ret (hovedret) + drikkevarer for 30-40 zl. En øl (piwo) koster ca 3 - 3,50 zloty (½ liter), kaffe/te ca. 2-3 zloty. En Bigmac (dobbelt) hamburger hos MacDonald koster 5,60 zloty. En lille hamburger 2,70 zloty. En pakke (eller portion) pommes frites 2,80 zloty. En stor pandekage (tallerkenstørrelse) på en "pandekagebar" koster mellem 4 og 15 zloty. En bolle købt i et supermarked koster 20 groszy (0,20 zloty). Et almindeligt brød (ca. 600 gram) koster mellem 1,40 og 3 zloty. En liter mælk i karton koster 2 zloty.
I de mindre byer i provinsen er priserne som regel lavere.
Man kan også spise sig udmærket mæt til en lav pris på polske grillbarer. Polske pølser (kielbasy) er som regel af meget god kvalitet, det polske øl ligeledes. Der er mange ølmærker, f.ex. Tyskie, Zywiec, EB, Krakus, Lech. Ølpriser: i fødevareforretninger koster Tyskie Gronie på dåse (1/2 liter!) mellem 2,45 og 2,70 zloty; Zywiec er lidt dyrere.

Bøger:
Bøger er billige, dog især bøger på polsk. Men det kan også betale sig at købe illustrerede værker, bøger på engelsk el. tysk og ordbøger. Det største automobilatlas over Polen på markedet (1:200 000) kostede i april 2001 57 zloty. En meget lille dansk-polsk/polsk-dansk ordbog (Slownik minimum dunsko-polski/polsko-dunski koster omkring 20 zloty. En skønlitterær bog som f.ex. Joseph Conrad: Nostromo kan købes i engelsk udgave som billigbog for ca. 10 zloty.

Cigaretter:
Cigaretter: polske cigaretter koster ca. 4 zloty for 20 stk, mens danske Prince koster lidt mere, men de kan ikke købes alle steder,dog næsten altid i grænsebutikker og i de store byer. Et godt råd: forsøg ikke at indkøbe et stort antal cigaretter til forbrug i Danmark. De tyske toldere er meget opmærksomme på danske turisters cigaretbeholdning!!

Trafik:

Fartgrænser, se siden herom:

Koleiny = Sporkøring:
Dette fænomen er meget ofte forekommende i Polen især naturligvis på de store gennemfartsveje, der hele tiden belastes af stor og tung trafik. Når asfalten varmes kraftigt op om sommeren, afsætter de tunge køretøjer spor i asfalten. Disse furer i asfalten kan være særdeles dybe. Det betyder, at færdsel ind på og ud af disse spor kan være risikabel samtidig med at sporene under nedbør kan forårsage aquaplaning, da vandet ikke kan løbe fra vejbanen som normalt.
Skilte med den polske tekst "Koleiny", der advarer om sporkøring forude, bør tages alvorligt. Sæt farten ned!!!

Jernbanespor:
Når man som bilist nærmer sig jernbanespor, der krydser en vej, bør man tage sig i agt, ikke blot for evt. tog, men for selve sporene. De kan være særdeles ujævne og det gælder både i forb. med små og store veje. Bør altid passeres MEGET langsomt.

Parkér sikkert - undgå tyveri:
Der er stadigvæk en vis risiko for tyveri af biler i Polen - en fare som dog også er til stede i flere lande i Vesteuropa. Samtidig er der mange fredelige steder i det store land, hvor risikoen er ganske minimal. Det vigtigste er, at man tager sine forholdsregler og følger dem. Så kan man sagtens både nyde sin ferie i Polen og få bilen med hjem.
Regler der bør følges: Ved overnatning: parker kun på bevogtede parkeringspladser (på polsk: "Parking strzeżony"), som minimum en lukket parkeringsplads ,så tæt ved hotellet som muligt; endnu bedre i garage. Udgiften til garage eller bevogtet parkering er som regel ubetydelig. Man bør ved bestilling af hotelpladser og lign. sikre sig, at der findes mulighed for sikker parkering. Stil ikke bilen natten over ved gade eller vej. Undervejs: Brug bevogtede parkeringspladser hvor de findes, ellers en parkeringsplads, hvor der færdes mange mennesker. Undgå øde rastepladser.

Veje og vejnumre:

Motorveje:
A4 planlægges som motorvej på strækningen Bolesławiec - Legnica - Wrocław - Katowice, og en stor del af denne strækning er allerede færdig og fungerer som motorvej.
A4 er desuden motorvej på strækningen Katowice - Chrzanów - Kraków. Her opkræves motorvejsafgift af trafikanterne; der er to opkrævningsstationer: Brzeczkowice nær Katowice og Balice nær Kraków.
A2 er motorvej mellem Poznań og Konin.
Der er to motorvejsstrækninger omkring Szczecin (A6) og Piotrków Trybunalski (A1).

Vejnumre:
De polske veje har fået nye vejnumre. De nye numre er medtaget bl.a. i flg. kort over Polen i bogform:
Polska. Atlas samochodowy. Skala 1:200 000. Warszawa, PPWK, 2001.- Pris 57,50 zloty. - Her er naturligvis både stats-, amts-, powiat- og kommuneveje medtaget.

Numrene på hovedveje og motorveje med vejforløb kan ses på Internet på denne oversigt og på dette kort.

Vejenes tilstand og trafikkens afvikling:
"Sorte punkter" (steder med høj ulykkesfrekvens) på nettet af hovedveje ses på dette kort.

Twardowska & Spangshus