- spangshus online - Turist i Polen Podkarpacie Bieszczady
Solina-søen
og
Myczkowce-søen


Solina-søen

I Bieszczady-bjergområdet i det sydøstlige Polen ligger de to forbundne søer Solina og Myczkowce.
Begge søer er kunstige søer, bygget som vandreservoir samt med energimæssige og rekreative formål; især Solina-søen er et meget yndet turistmål.

Solina-søen er bygget på floden San, den betydeligste flod i området. Udover San har søen også tilløb fra bifloden Solinka.


Solina-søens sydlige vig

Solina-søen

Der er to vandkraftværker: Myczkowce og Solina, hvoraf Solina-værket er det største (kapacitet 136 MW). For Solina-værket danner Solina-søen det øvre bassin og Myczkowce-søen det nedre bassin.
Solina-dæmningen, der er udført i jernbeton, er den største dæmning i Polen. Den måler 664 meter i længden og 82 meter i højden. Værket har 2 klassiske turbiner og 2 reversible turbiner, der om natten pumper vandet tilbage til det øvre bassin.
Søens areal er 2.110 ha, længden 25 km og bredden 2,5 km; den maksimale dybde er 50 meter og det totale rumfang er 471 millioner m3. Bygget i 1968. Anlægget bliver brugt til elproduktion, regulerende forebyggelse af oversvømmmelse og til turistmæssige formål.
Myczkowce-søen er meget mindre end Solina, kun ca. 200 ha.; ligeledes er dæmningen (bygget af jord) og vandkraftværket noget mindre end Solina-værket.


Myczkowce-søen

Solina-søen ved Polanczyk

Solina-søen er et af de mest attraktive steder for sejlsportsfolk - med sine smukke landskaber og stille fjorde og vige. Stilheden er vigtig og skal respekteres: sejlads med motorbåde er ikke tilladt. Området er ligeledes attraktivt for lystfiskere. I Solina skal man naturligvis besøge og spadsere på den imponerende dæmning.
Solina-søen og omegnen er et udpræget ferieområde med mange muligheder for vandsport; overnatningsmulighederne er talrige, især i Polanczyk, Solina, Myczkowce og Jawor; der er talrige teltpladser og centre for udlejning af sportsudstyr. Polanczyk rummer tillige et helsecenter, der tilbyder ophold på sanatorier.
I nærheden af søen kan man også bese værdifulde bygningsmindesmærker - træbygninger såvel som muret byggeri - i bl.a. Uherce, Orelec, Srednia Wies og Polana.


Solina-dæmningen


Links:

Witamy nad Jeziorem Solinskim
Centrum Wypoczynkowe Wyspa Polanczyk
Solina
Zespól Elektrowni Wodnych SOLINA - MYCZKOWCE


Myczkowce-søen


Retur til: Bieszczady

Twardowska & Spangshus