spangshus online Turist i Polen Dine rejseindtryk fra Polen

Dine rejseindtryk fra Polen

2 danske familier på rejse i Polen 2000

Vi var to danske familier som i juli 2000 var på tur til Polen. 10 personer (4 voksne og 6 børn i alderen 8-14 år) i to biler fra Holstebro og Nyborg. Vi havde på forhånd lejet Spangshus` sommerhus i Maków Podhalanski i det sydligste Polen nær Krakow (65 km).

Turen derned gik gennem Tyskland med overnatning syd for Lübeck og dernæst i det vestlige Polen - nærmere bestemt Legnica. Vi havde på forhånd aftalt med Christian Spangshus og Maryla Twardowska at de bookede vandrehjemsplads til os i Legnica. Det fungerede fint og Legnica var bestemt en oplevelse. En gammel udslidt industriby som havde kendt bedre dage. Pizzeriaet ved søen i anlægget midt i byen kan varmt anbefales. Vandrehjemmet modtog ikke mange gæster af vores slags, men for vores børn var det en oplevelse ud over det sædvanlige.
Turen gennem Polen er barsk men også meget interessant. Vejene er ikke alle steder lige gode, men der er meget gang i motorvejsbyggeriet. Langs motorvejene er der fine muligheder for at finde madsteder som ikke er dyre. Langs skovstrækningerne forhandles der blandt andet blåbær - men desværre også mere personlige ydelser af unge kvinder.
Det sydlige Polen er et meget naturskønt område med store skove og smukke bjerge. Minder mange steder om det sydlige Tyskland blot mere uberørt. Da vi nåede så langt var vejene gode og befolkningen meget imødekommende. Der er gang i byggeriet overalt - og der sælges grøntsager langs vejene. Området mod syd virker som det mest velhavende i Polen - industriområderne ligger åbenbart mere nordpå, mens turismen er mere udbredt her.

Ankomsten til huset er en fornøjelse. Umiddelbart får man lyst til at tilbringe hele perioden på den sydvendte terrasse, som har en fabelagtig udsigt ud over dalen ned mod Makòv Podhalanski. Huset er velindrettet med store gode værelser og et stort og velfungerende køkken i underste etage. Vi spiste alle måltider på terrassen, og kun børnene brugte stuerne, når de skulle se polsk børnetime!!
Naboerne er et kapitel for sig. Vi byttede os til en stor skål helt friske kirsebær for et par Tyskie-øl, og havde vi brug for en cykelpumpe var der straks en nabo som observerede det og sendte bud til rette vedkommende - 15 minutter efter var manden der med en pumpe. Meget gæstfrie naboer.

Maków Podhalanski er en meget hyggelig lille by placeret midt i Beskid-bjergene. Den rummer flere supermarkeder og en del små specialbutikker. Prisnivauet er ikke højt, men kvaliteten på såvel kødvarer som grøntsager er til gengæld fin. Og den lokale øl kan anbefales - Tyskie øl er dog nummer ét.
Det var en stor oplevelse at være 10 danskere på en lokal restaurant (som der findes adskillige af i området) og så bestille hvad vi nu tror det er og så blive slemt klogere. Men børnene fandt ud af at polakkerne både kan lave pommes frittes (frytki) og servere schnitzler (sznycel).

Vi var på flere dagture i området. Turen til Kraków er et must - en meget smuk og spændende by med mange gamle gader og smukke huse. Vi var ligeledes på vandreture i de store skove i det sydligste af Polen. Blandt andet nær skisportområdet ved Zakopane. Kæmpemæssige skove og meget lange vandreture på afmærkede stier. Husk madpakker og planlægning - der er til flere dage. Zakopane er bestemt en tur værd også om sommeren. Man kan komme med tovbane til toppen - hvis man tør. Udsigten fra toppen skal efter sigende være fabelagtig - husk at tjekke hvornår tovbanen går retur!!

Alt i alt havde vi nogle fremragende dage i Maków og stedet kan varmt anbefales. Vi satser på at vende tilbage.

Familien Lybech Bojesen, Holstebro.


Internetsiderne om dette feriehus ved Maków Podhalański kan ses via denne netadresse: www.spangshus.dk/turist/udlejning1a.htm.
Huset kan bestilles på denne emailadresse: spangshus@spangshus.dk

Twardowska & Spangshus