- spangshus online - - Turist i Polen - Pommern

Police

Afstande i km: Świnoujście (færgehavn): 120 nv, Kamień Pomorski 102 nø, Kołobrzeg 157 nø, Goleniów 49 ø, Lufthavnen ved Goleniów ca. 55 ø, Szczecin 18 s.

Administration og befolkning:
Police ligger nord for Szczecin, på vestbredden af Odra-floden; Police kommune ligger i Police powiat, der igen er en del af det Vestpommerske Amt (Województwo Zachodniopomorskie).
Powiat er et administrativt niveau ("distrikt") mellem primærkommune og amt; det blev (gen)oprettet i Polen ved en lov, der trådte i kraft 1.1.99, samtidig med at reglerne om de nye amtsgrænser trådte i kraft.
Police powiat omfatter udover Police kommune flg. (land)kommuner: Nowe Warpno, Dobra (Szczecinska) og Kolbaskowo.
Police powiat dækker 664 km2 med 57161 indbyggere. Arbejdsstyrken er på 19761 personer. Antal arbejdsløse: 1439 personer.
Police kommune dækker 252 km2 og befolkningstallet er 41701. Antal beskæftigede er: 9602, heraf kvinder: 3762.

Historie:
Byen fik købstadrettigheder i 1260. Indtil 1321 var byen de pommerske fyrsters ejendom. 1630 blev byen indtaget af svenskerne, i 1720 af prøjserne.
Under 2.verdenskrig var der her afdelinger af kz-lejrene Stutthof (Sztutowo) og Ravensbrück samt 9 tvangsarbejdslejre. Fangerne blev bl.a. beskæftiget i en fabrik under I.G.Farben-koncernen, der fremstillede syntetisk benzin. Fra 1945 befandt byen sig (igen) inden for Polens grænser.
Seværdigheder: et kapel fra det 15.århundrede - rester af den tidligere Maria-kirke.

Erhverv:
Den helt dominerende virksomhed i byen er den store kemiske fabrik Zaklady Chemiczne Police, der bl.a. fremstiller kunstgødning. Det er en af de største virksomheder i Polen. På en top 100 liste over de største polske virksomheder figurerer den som nr.33.
Udvikling:
I fremtiden satser byen på udvikling af industri (med udnyttelse af miljøvenlig teknologi) samt på turisme: Trzebiez ved Szczecin-fjorden, Puszcza Wkrzanska.
Havnen:
Police havn ligger ca.15 km nord for Szczecin og er ejet af Zaklady Chemiczne Police; dog er havnen kontrolleret af Szczecin havnekontor. Havnen betjente i 1997 over 550 skibe.

Omegnen/Natur:
Tæt nord for Police begynder Puszcza Wkrzanska, et naturområde med skove og moser, der er udflugtsmål for mange af Szczecins beboere; her findes bl.a. et fuglereservat ved Swidwie-søen.

Venskabsbyer:
Police har venskabsforbindelser med Korsør i Danmark og Ueckermünde i Tyskland.


Indkvartering:

Generelle links vedr. indkvartering:
Baza nocleglowa


Links:

Officiel internetside på flere sprog incl.dansk:
http://www.police.pl/ eller http://www.ug.police.pl/.

Retur til: Pommern

Twardowska & Spangshus