- spangshus online - Turist i Polen Pommern
Połczyn Zdrój

Afstande i km: Drawsko Pomorskie 37 sv, Szczecin 136 sv, Świdwin 25 v, Białogard 33 nv, Świnoujście 142 nv, Szczecinek 44 sø, Czaplinek 28 sø, Złocieniec 45 s.

Beliggenhed og historie

Połczyn Zdrój er beliggende i en særdeles smuk natur, omgivet af det såkaldte Szwajcaria Połczyńska og naturparken Drawski Park Krajobrazowy.
På byens grund lå i det 6. og 7.årh. en slavisk boplads med navnet Palupe. Bynavnet Połczyn nævnes første gang i et dokument fra 1337. På det tidspunkt var byen grænseby mellem Brandenburg, Pommern og den polske stat. På den ene side gavnede beliggenheden byens udvikling, på den anden side blev byen ofte inddraget i krigshandlinger (således krigene mellem korsridderne og den polske stat).
Byens betydning som kurby i vore dage går tilbage til opdagelsen i 1688 af lokale mineralvandskilder, hvor vandet kunne udnyttes i helbredende øjemed. I 1705 opførtes det første helsecenter i byen.
Den egentlige udvikling af byen som kurcenter fulgte fra midten af det 19.årh. I 1857 begyndte dr.Lehman, der arbejdede på det lokale hospital, at anvende mudderbade ved helbredelsen af reumatiske lidelser (gigt), en metode, hvis virkninger allerede dengang vurderedes meget højt. Kurbyens voksende betydning i det nordlige Europa var medvirkende til oprettelse af en bedre vejforbindelse til Szczecin (1851); fra 1903 havde byen jernbaneforbindelse til Berlin. I 1913 havde byen 4126 kurgæster og i 1929/30 11339 gæster.
Byens tyske navn var Bad Polzin.


Turistattraktioner

..
Den gamle by (Stare miasto). - Den middelalderlige byplan er bevaret. Centrum udgøres af det firkantede torv (Plac Wolności), og heromkring ses de maleriske, krogede gader med huse fra det 19.årh. Den populære gågade i centrum hedder ul.Grunwaldzka. Torvet og de omkringliggende gader er belagt med brosten og oplyst af stilige gadelygter, hvilket giver denne del af byen en særlig charme og originalitet.

Kirken. - Byens kirke var oprindelig en murstenskirke i gotisk stil fra 1343. Det nuværende udseende har den fået i årene 1850-1860. Af gamle bygningsdele og kunstværker er bl.a. bevaret skulpturer af de fire evangelister fra det 18.årh., det gotiske vindue i koret og mindetavlen af bronze over biskoppen af Kamień Pomorski, Erasmus von Manteuffel fra 1544.

Borgen. - I sin tidligste form blev borgen opført i det 13.årh. for at styrke forsvaret af grænsen mod fyrstendømmet Brandenburg. Gentagne ombygninger medvirkede til, at den oprindelige byggestil gik tabt. Af den middelalderlige bygning er i dag kun kældrene bevaret.

Kuranstalterne og parken. - Kurparken (Park Zdrojowy) er anlagt i årene 1836-1839; det nuværende areal er på ca. 80 ha. Kuranstalterne stammer fra det 18. og 19.årh.
..


Omegnen

Połczyn Zdrój ligger på grænsen til naturparken Drawski Park Krajobrazowy, et landskab med høje, søer og mindre floder. Egnen er specielt velkendt blandt "kajakister" og andre dyrkere af vandsport.
Attraktioner bl.a.:
Gawroniec - (12 km mod syd) med en rund kirke opført 1828 i kampesten.
Ostre Bardo - (ca. 12 km mod nord). Borgen: Her byggedes i midten af det 14.årh. en borg, der ejedes af ridderslægten von dem Wolde. Der var et beboelsestårn, rejst på en kunstigt skabt forhøjning i terrænet. Bevaret er kun få rester af fundamenterne og selve højen. Kirken: På den oprindelige kirkes sted byggedes i beg. af det 20.årh. en ny murstenskirke i neogotisk stil. I kirken findes adskillige elementer, der stammer fra det 17.årh. og som blev givet som gaver til kirken af familierne von dem Wolde og von Kleist.
Tychówko - (17 km mod nord) Kirken (1739) med værdifuldt inventar (alter, klokke) og klokketårnet samt kirkegården med mindesmærke over de faldne i 1.verdenskrig bør ses.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame


Links til andre sider:

Połczyn Zdrój (polsk)
Fotogalleri
Bad Polzin (tysk)
Bad Polzin / Polczyn Zdroj (tysk)


Retur til: Pommern

Twardowska & Spangshus