- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Małopolska
Maków Podhalański

Torvet i Maków Podhalanski ved foden af bjerget Makowska Góra

Afstande i km: Zawoja 18 sv, Żywiec 40 sv, Sucha Beskidzka 6 v, Wadowice 27 nv, Bielsko-Biała 61 nv, Oświęcim 57 nv, Kalwaria Zebrzydowska 41 n, Kraków 58 nø, Wieliczka 68 nø, Myślenice 42 nø, Niepołomice 75 nø, Limanowa 67 ø, Mszana Dolna 40 ø, Jordanów 15 sø, Rabka-Zdrój 27 sø, Nowy Sącz 93 sø, Nowy Targ 45 sø, Chyżne (slovakisk grænse) 56 s, Zakopane 66 sø.
Indbyggertal: 5.838; hele kommunen: 16.069 (2006)

Beliggenhed. Historie. Erhverv

Maków Podhalański er en lille handels- og stationsby, beliggende i Beskidy-bjergene i det sydlige Polen.
Maków ligger i Skawa-dalen, på floden Skawa's nordlige bred. Skawa-floden danner grænse mellem én del af Beskidy-bjergene, kaldet Beskid Żywiecki, (syd for floden) og en anden del, kaldet Beskid Makowski eller Beskid Średni (nord for floden).


Torvets nordvestlige hjørne med ul.Kochanowskiego og med kirken i baggrunden

Byen Maków Podhalański ligger ved foden af bjerget Makowska Góra, der således hører til Beskid Makowski. Byen ligger i en højde af ca. 350 meter over havet, mens Makowska Góra når op til 697 meter.
Fra Maków er der lidt under 60 km mod nordøst til Kraków og 66 km til Zakopane (mod sydøst).


Torvets vestside. Bygningen i midten med gul stueetage rummer bageri og konditori

I Maków kommune er der ca. 16.000 indbyggere, hvoraf ca. 37 % bor i bymæssig bebyggelse. Udover selve byen omfatter Maków kommune følgende landsbyer: Białka, Grzechynia, Juszczyn, Kojszówka, Wieprzec og Żarnówka.
Siden kommunalreformen i 1999 hører byen og kommunen til det nyoprettede Sucha powiat (administrativt niveau mellem kommune og amt) med sæde i Sucha Beskidzka, 6 km fra Maków. Dette powiat med de herunder hørende kommuner er en del af det ligeledes nyoprettede Małopolska amt (med administrativt center i Kraków).


Posthusets bygning (fra 1898) på torvets sydside, ved hovedgaden


Den første historiske optegnelse om Maków er fra 1378, omend der er knyttet en vis usikkerhed til denne optegnelse. Derimod er det sikkert, at Maków eksisterede i det mindste fra 1410 som landsby.
Fra 1443 - måske før - fandtes der et kirkesogn i Maków, der omfattede alle bjerglandsbyer på begge sider af Skawa. Den første trækirke blev i 1705 afløst af en ny kirke.


Fra torvets østside

Fra 1752 afholdtes der markeder i Maków, efter at der var udstedt kongelig tilladelse hertil.
Efter Polens første deling i 1772 kom området under østrig-ungarsk herredømme (provinsen Galizien).
Maków fik købstadrettigheder i 1840. Byens beliggenhed på handelsvejen nord-syd, de eksisterende heste- og kvægmarkeder såvel som åbningen af jernbanelinien bidrog til byens udvikling.


Torvets nordside

Fra 1846 eksisterede der et jernværk i Maków med navnet "Maurycy". Produktionen blev dog erklæret for ikke rentabel, og værket blev nedlagt i 1863.
Under den tyske besættelse i 2.verdenskrig var Maków grænseby i det såkaldte "generalguvernement", idet grænsen til "Det Tredje Rige" forløb langs med Skawa. I Maków blev mange mennesker, både jøder og medlemmer af modstandsbevægelsen såvel som andre civile myrdet af tyskerne.


Hovedgaden, ul. 3-go Maja

Erhvervsmæssigt er Maków præget af handel og håndværk. Fremtrædende er håndværk inden for træ- og byggebranchen. Desuden er der i byen og området en lang tradition for kunsthåndværk, først og fremmest inden for broderede tekstiler.
Større virksomheder er der få af i Maków, dog er der én stor fabrik, der til gengæld er en af de største i sin art i Europa. Det er Fabryka Osłonek Białkowych, der ligger i landsbyen Białka og fremstiller pølseskind af collagen. Den er kommunens største arbejdsplads med 535 ansatte.


Ulica Kościelna (Kirkegade)

Smålandbrug på Makowska Góra's skråninger


Naturen. Omegnen. Turisme


Maków og Grzechynia set fra nord

Klima:
Klimaet i området er sundt. Luften i bjergene er helsebringende og anbefales personer, der lider eller har lidt af sygdomme i luftvejene eller hjerte- og kredsløbssygdomme.
Vandet, der strømmer fra kilder i bjergene, har også gode kvaliteter og er fremmende for sundheden hos personer, der lider af sygdomme i fordøjelsessystemet eller urinvejssygdomme.
Et tidligere feriehjem for jernbanearbejdere blev i årene efter 1949 udbygget til tuberkulosesanatorium.


En del af det centrale Maków set fra nord

Seværdigheder:

Regionalmuseet:
I Maków bør man besøge regionalmuseet; her findes historiske dokumenter, billeder, eksempler på brugsgenstande fra gamle dage og folkelige kunstværker.

Sognekirken:
Sognekirken i senklassicistisk stil er fra 1826-28, men indeholder også bygningsrester fra den tidligere kirke fra det 18.årh. To kirkeklokker er fra 1547 og 1663.

Hvert år, den første uge i august, afholdes "Kulturuge for kulturen i Beskidy-området" (Tydzień Kultury Beskidzkiej). Bl.a. er der optræden på friluftsscenen i Kościuszko-gaden (ved Brandstationen) af forskellige folkemusikgrupper.


Udsigt fra Makowska Góra over en del af Maków og Grzechynia

Udflugter:
Maków er velegnet som udgangspunkt for vandreture i det bjergrige terræn nord og syd for byen. Den gruppe af bjerge, der ligger lige nord for byen og som Makowska Góra er en del af, kaldes Koskowa Góra-kæden, opkaldt efter det højeste punkt, Koskowa Góra (868 m.). Andre højder nær Maków er Ostrzysz (707 m), Kamienna Góra (719 m) og Stołowa Góra (841 m).
Syd for floden strækker sig Jalowieckie-kæden med bl.a. Malikowski Groń (760 m) (lige syd for Grzechynia).


Udsigt fra Makowska Góra over Skawa-dalen og Maków mod Polica-bjergkæden og med den langstrakte landsby Białka til venstre i billedet

Længere sydpå (syd for Skawica-floddalen - biflod til Skawa) hæver den noget højere Polica-kæde sig (højeste punkt Polica - 1369 m); tættere på Maków ligger dog bjerget Jawór (857 m) nær Juszczyn Polany - tilkørsel fra hovedvejen mellem Juszczyn og Osielec.
Sydligst - op mod grænsen til Slovakiet - ligger Babia Góra-kæden.


Udsigt fra Makowska Góra hen over Skawa-dalen mod Babia Góra-bjergkæden i det fjerne

Babia Góra:
De højeste partier i Babia Góra-kæden, bjergmassivet Babia Góra, er de næsthøjeste bjerge i Polen (efter Tatry). Højeste punkt, Diablak, når 1725 m.
Området omkring Babia Góra er nationalpark, oprettet i 1955 for at beskytte den enestående natur. I parken må man kun gå på afmærkede vandrestier.
Fra Maków kommer man til parken ad vejen til Zawoja (18 km); i Zawoja ligger også nationalparkens museum.


Fra Makowska Góra's skråninger

Andre kortere udflugter:
Sucha Beskidzka: Sucha, en by, der er lidt større end Maków, ligger kun 6 km borte. Her bør man se slottet, hvis ældste del er fra 1500-tallet; bemærkelsesværdig er bl.a. også den gamle kro med navnet "Rzym" (dvs. "Rom") på byens torv; det er en træbygning, formentlig bygget i midten af det 18 årh.
Lanckorona: Lanckorona er en gammel (12.årh.), malerisk beliggende landsby med velbevarede kønne huse og borgruin fra 14.årh.(ca. 27 km fra Maków).
Wadowice: pavens fødested med museum (27 km).
Længere udflugter:
Storbyen Kraków, det sydlige Polens kulturelle hovedstad, en by med atmosfære og mange arkitektoniske seværdigheder (58 km.); Zakopane (66 km), målet for de turister, der vil afprøve nogle af de talrige udflugtsmuligheder i de enestående Tatry-bjerge; Oświęcim (tysk: Auschwitz) (57 km): KZ-lejrmuseum; Wieliczka (68 km) (gammel berømt saltmine med museum).


Floden Skawa ved Maków

Vandløb og landsbyer:
Maków ligger som tidligere nævnt i Skawa-dalen. Floden Skawa har sit udspring i bjergene (Podhale-kæden) sydøst for Makow. Skawa er en af de vigtigste floder i Beskidy-området. Ved Maków løber den i vestlig retning, senere ændrer den retning mod nord for til sidst at udmunde i Wisła nord for byen Zator. Skawa optager umiddelbart syd for bygrænsen til Maków den væsentlige biflod Skawica, der kommer fra sydvestlig retning. Langs med Skawica, lige før udmundingen i Skawa, ligger landsbyen Białka. Syd for Makóws centrum udmunder den lille bjergflod Grzechynka; nær udmundingen ligger landsbyen Grzechynia; Skawa danner grænse mod Maków by.


Fra bebyggelsen Makowska Góra

Fra nord optager Skawa de små bifloder Wieprzec (langs hvilken ligger - i en højde af ca.500 m - landsbyen Wieprzec) og Żarnowianka (med landsbyen Żarnówka). Landsbyen Kojszówka ligger nord for hovedvejen mod Jordanów, mellem Juszczyn og Osielec. Den bebyggelse, der ligger vest for Makóws bygrænse i retning mod Sucha, kaldes Maków Dolny (Nedre Maków).

Vandreservoir:
Vandet i floderne i Beskidy-bjergene er ganske rent. Det er også baggrunden for, at man har planlagt og påbegyndt opførelsen af et kæmpemæssigt vandreservoir i Skawa-floddalen ved Świnna Poręba, syd for Wadowice. Reservoiret vil komme til at ligge i en afstand på ca. 20 km fra Makow. Udover funktionen som drikkevandsreservoir (for Śląsk-området), bygges den kunstige sø også med andre formål: sikring mod oversvømmelse, kilde til vandkraft samt forskellige rekreative formål. Søen vil blive 9 km lang og få et rumfang på 161 millioner m3 . Projektet skrider desværre langsomt fremad på grund af mangel på penge.


Udsigt fra Makowska Góra mod Babia Góra

Fiskeri: Der kan købes fiskekort til fiskeri i Skawa.

Camping: Der findes en campingplads "Jazy" i Jazy-gaden i den østlige udkant af byen.

Telekommunikation: Udover alm.telefon kan man nu i Maków-området også benytte mobiltelefon, idet der i 1997 blev bygget en sendemast til mobiltelefoni på bjerget Makowska Góra lige nord for byen.


Udsigt fra Makowska Góra over Skawa-dalen mod syd

Tog- , bus- og flyforbindelser:
Mellem floden og landevejen (dvs. hovedgaden i Maków) går jernbanen med togforbindelse til Katowice, Kraków, Zakopane og Nowy Sącz. Udover togforbindelsen er der busforbindelse til omegnsbyerne. De nærmeste lufthavne ligger ved Kraków og Katowice.

Indkøb i Makóws centrum:
De fleste forretninger findes på og nær torvet eller i gå-afstand herfra. Man kan parkere på torvet. Man kan vælge mellem flere fødevareforretninger, bageri (med konditori), slagter, isenkræmmer, butik med dametøj, bladkiosk, vekselbod, pengeautomat, butik med elektriske artikler, film- og videoforretning, butik med dameundertøj, 2 bog- og papirhandlere, herretøjforretning mm., en hyggelig bar/cafe, hvor der også kan serveres varme retter samt en restaurant/pizzeria med udendørs servering. På torvet ligger også posthuset. I løbet af de seneste år er indkøbsmulighederne udvidet væsentligt; der findes nu ikke mindre end 6 supermarkeder i den lille by; heraf er de 5 helt nye og moderne indrettet. Af disse 5 ligger de to ved den gade, der fra hovedgaden fører hen til banegården (ul.Kolejowa), mens de sidste tre ligger ved hovedgaden i retning af Sucha.


Terrænridning på Makowska Góra


Indkvartering:

Stort feriehus udlejes
Huset er danskejet, m. flot bjergudsigt, velindrettet, m.lukket parkering og garage, 3 km fra centrum


Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:

Baza noclegowa


Spisesteder:

Spisesteder i Maków Podhalański og omegn
Baza gastronomiczna


Kort over Maków Podhalański:
Centrum + øst og Vest


Andre sider om Maków Podhalański:

Maków Podhalański
(Kommunens officielle side)
Centrum Kultury, Promocji, Turystyki i Sportu w Makowie Podhalańskim


Torvets vest- og nordside


Retur til: Małopolska
Spangshus