- spangshus online - Turist i Polen Pommern

Koszalin
(Kortfattet udgave)


Afstande i km.: Szczecin 158 km sv., Białogard sv, Swinoujscie 156 km v., Kołobrzeg 42 v., Ustronie Morskie nv, Sarbinowo nv, Mielno nv, Darłowo nø, Sławno 43 nø., Słupsk 70 nø., Gdańsk 197 ø., Warszawa 438 sø., Szczecinek 70 sø.,
Indbyggertal: 108.057 (2010)

Beliggenhed og historie
Koszalin ved Dzierżęcinka-floden - og kun 12 km fra Østersøen - var tidligere amtshovedstad, men er nu beliggende i den østlige del af det Vestpommerske amt. I dag er 40% af byområdet dækket af skove, parker og andre grønne områder. Byen er et regionalt kulturcenter med et regionalmuseum, filharmonisk orkester (Koszalińska Filharmonia), to teatre, et kommunalt kulturhus, dansetrupper, sangkor og kunstgallerier.
Historie: Landsbyen Koszalice ejedes fra 1248 af bispesædet i Kamień Pomorski. Koszalin fik købstadrettigheder i 1276. I midten af det 14.årh. besluttede byens råd at opkøbe hele Jamno-søen såvel som landtangen mellem denne sø og Østersøen. Der byggedes en havn ved Unieście på landtangen, hvorfra man begyndte at udføre produkter fra landbrug og skovbrug til Skandinavien, Gdańsk og Lübeck. I det 15.årh. blev byen fuldgyldigt medlem af Hanseforbundet. Efter 30-årskrigen blev Koszalin - sammen med hele Vestpommern - underlagt Brandenburg og siden Preussen. - Under 2.verdenskrig blev byen ødelagt i betydelig grad. Koszalin blev i 1945 indtaget af den sovjetiske hær og påfølgende indlemmet i den polske stat.


Turistattraktioner

Domkirken
I centrum, midt i den moderne bebyggelse, bemærker man domkirken (fra 1300-1333) i gotisk stil. I sommersæsonen afholdes der her orgelkoncerter.

Sankt Gertruds Kapel og bymuren
Nær resterne af den gamle bymur står det ottekantede Sankt Gertruds Kapel fra 1383.

Bøddelens hus
I det tidligere "Bøddelens hus" (Domek kata) er der nu teater.

Regionalmuseet
har samlinger inden for historie, arkæologi og kunst.

Frilandsmuseet
viser det centrale Pommerns folkelige bygningskunst.

Byparken (Park Miejski)
rummer over 120 arter af træer og buske, heraf mange sjældne arter.

Omegnen
Puszcza Koszalińska
Øst og sydøst for byen strækker sig det store skovområde Puszcza Koszalińska.

Góra Chełmska
Lige uden for byen, i sydøstlig retning, ligger højen Góra Chełmska (137 m.o.h.), der er et gammelt kultsted. På højen er der vigtige arkæologiske fundsteder. Der findes også et katolsk kapel på højen, hvortil pilgrimme valfarter fra nær og fjern. På toppen byggedes i 1888 et tårn, hvorfra der er en flot panoramaudsigt over Koszalin.

Jamno-søen
8 km mod nordvest ligger Jamno-søen langs med Østersøen.

Ostersoen
Til selve Østersøen - og de små kystbyer Mielno og Unieście - er der en afstand på 12 km.

Łazy
Łazy er et stille og fredeligt feriecenter ved Østersøen, beliggende ved den østlige ende af Jamno-søen, 18 km nord for Koszalin. Gæsterne på stedet kan glæde sig over den smukke strand og de moderne feriecentre og campingpladser. Populære vandrestier fører ud langs landtangen, der adskiller Jamno-søen fra Østersøen samt i retning af landsbyen Bukowo.

Mielno

Krąg.
Ved landsbyen Krąg, ca. 60 km øst for Koszalin, står ridderborgen Krąg, der er bygget i det 15.årh. Bygningen, der nu rummer et hotel (Hotel Podewils), ligger smukt ned til slotssøen, omgivet af et stort fredet parkområde.


Jezioro Długie (Langesø) ved Krąg

Polanów.
Et par kilometer sydvest for den lille by Polanów findes et højdedrag, kaldet Święta Górka (Helligbjerget) eller Święta Góra Polanowska med et kultsted, der har eksisteret her siden det 12. årh. Op af skråningen fører en så:kaldt "Lidelsens vej", afmærket med små folkelige skulpturer og små kapeller med navne pa helgener. På bakkens top (155 m.o.h.) er der opført en træbygget kirke.


Kirken på toppen af Helligbjerget ved Polanów


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Tourist Guide
Hotels in Koszalin


Spisesteder:

Tourist Guide


Links til andre sider:

Koszalin
Byens officielle side.


Retur til:
Pommern

Spangshus