- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Pommern
Kościerzyna


Afstande i km: Miastko 78 sv, Bytów 35 v, Słupsk 89 nv, Lębork 58 nv, Wejherowo 77 n, Kartuzy 34 nø, Gdynia 68 nø, Gdańsk 59 nø, Pruszcz Gdański 53 nø, Elbląg 115 ø, Tczew 62 sø, Malbork 99 sø, Starogard Gdański 50 sø.
Indbyggertal: 23.765 (2011)

Beliggenhed og historie:

Byen Kościerzyna ligger i det kaszubiske område i det nordlige Polen. Kaszubien er ikke et område, der er defineret ved administrative grænser, men ved det sprog befolkningen betjener sig af. Man regner med, at antallet af personer der i dag taler kaszubisk i større eller mindre grad er ca. 108.000. Sprogforskere strides om, hvorvidt kaszubisk er et selvstændigt sprog eller en polsk dialekt. Sikkert er det dog, at det er et regionalt sprog, der hører til den vestslaviske (eller lekhitiske) sproggruppe, og som er påvirket af polsk såvel som de uddøde sprog: polabisk (slavisk) og prusisk (baltisk). Den kaszubiske betegnelse for Kościerzyna er Kòscérzna.
Byen ligger i den sydlige del af det kaszubiske sølandskab og er omgivet af søer paa alle sider.

Kościerzyna opstod i slutningen af det 13.årh., omtalt i tidlige dokumenter som Costerina, og byen fik købstadrettigheder i 1398. I midten af det 15.årh. var der ca.300 indbyggere i byen. Disse beskæftigede sig med landbrug samt håndværk, ølbrygning m.m. Fra midten af det 19.årh. blev byen et vigtigt centrum for kampen for polskheden i Kaszuby. Ved den 2.verdenskrigs begyndelse blev byen indlemmet i det 3.Rige, og mange indbyggere blev myrdet. Da den Røde Hær ved krigens slutning trængte ind i Kościerzyna, betragtede de sovjetiske soldater med urette indbyggerne som tyskere og behandlede dem derefter. Byen havde en lang tradition for fremstilling af mjød. Denne produktion genoptoges efter krigen i endnu større målestok.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Treenighedskirken
Denne sognekirke er bygget i 1914-1917 i neobarok stil. I kirken findes et billede kaldet Gudsmoder fra Kościerzyna, der er malet i 1616 som en kopi af et værk fra det 9.årh.

Herrens Genopstandelses Kirke
bygget i 1892-1894 i neogotisk stil.


Omegnen:

Sølandskabet
Af de mange søer der omgiver byen skal her (blandt mange andre) nævnes: mod nord: Gałęźne-søen (med badestrand); mod nordøst: Dobrogoszcz-søen (3 km fra Kościerzyna); mod syd: Wierzysko-søen; mod sydvest: Osuszyno-søen (med mange turistfaciliteter); mod vest: Garczyn-søen (flere turistfaciliteter).


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame

Andre links til indkvartering:


Kościerzyna
Andre internetsider og kilder:

Kościerzyna

Retur til: Pommern

Copyright © 2016 Spangshus