- spangshus online - Turist i Polen Regioner og byer Pommern
Gryfino


Afstande i km: Chojna 38 sv, Moryń 52 sv, Szczecin 29 n, Stargard Szczeciński 45 nø, Pyrzyce 36 sø, Myślibórz 51 sø, Kostrzyn nad Odrą 89 sø.
Indbyggertal: 21.700 (2011)

Beliggenhed og historie:

Gryfino ligger i det nordvestlige Polen, syd for amtshovedstaden Szczecin. Byen ligger ved floden Odra (Oder), dvs. ved den tyske grænse.
To broer fører vej nr.120 over hhv. hovedfloden Øst-Odra og flodarmen Vest-Odra. I Tyskland bliver den til vej nr. 113.

Gryfino fik købstadrettigheder i 1254, udstedt af den pommerske fyrste Barnim I. I 1271 fik byen ret til at oprette håndværkerlaug og købmandsgilder efter mønster fra Szczecin. Fra det 14.årh. var Gryfino medlem af Hanseforbundet. Fra 1640-1679 var byen besat af svenskerne. Før de forlod byen, ødelagde de en del af bymuren og broerne. 2.halvdel af det 19.årh. var en opgangstid for byen; nye forstæder opstod og der kom jernbaneforbindelse til Szczecin. Omkring 1930 byggedes flere nye fabrikker. Ved slutningen af 2.verdenskrig, i 1945, blev Gryfino indtaget af den sovjetiske hær og påfølgende blev byen indlemmet i Republikken Polen.


Turistattraktioner:

Seværdigheder i udvalg:

Jomfru Marias Fødsels Kirke
Byens sognekirke er bygget i tidlig gotisk stil og er en treskibet bygning med tværskib, et firkantet kor og et tårn mod vest med kvadratisk grundplan. Bygningen af kirken påbegyndtes i 1278.

Bymuren
I 1284 gav fyrsten tilladelse til opførelse af et forsvarsværk omkring byen. I den første tid bestod dette af en jordvold, senere byggedes en mur af marksten med en højde på omkring 6 meter (i dag højst 4 meter) og en omkreds på 1,9 km. Til i dag er flere fragmenter af denne mur bevaret.

Brama Bańska
Det svære porttårn, Brama Bańska, var fra år 1300 et væsentligt element i byens forsvarsanlæg. Fundamentet ligger 2,5 meter under jordoverfladen. I dag må moderne gader og veje føres udenom porten, men i middelalderen blev portåbningen naturligvis brugt til gennemkørsel, selv om den allerede dengang var lidt for smal.


Omegnen:

Byen ligger ved grænsefloden Odra (Oder), der løber i syd-nordlig retning. Syd for Gryfino har floden delt sig i to. Mellem hovedfloden og den venstre flodarm (Vest-Odra) ligger Nedre Odra-dalens Landskabspark. Fra Gryfino og sydpå danner Vest-Odra grænse mod Tyskland.
I kort afstand mod nordøst strækker sig Szczecin Landskabspark. Øst for Gryfino ligger Wełtyń-søen. Især søens vestbred er et betydeligt rekreativt område.


Indkvartering:

Wasza reklama
Deres reklame


Andre sider om Gryfino:

Gryfino


Retur til: Pommern

Copyright © 2016 Spangshus